NIEUWS

expositie

Hannemann bezoekt De tuin van de smid

 

Tot en met 11 september bezoekt collagist en “assembladeur” van Leiden Henk Hannemann De tuin van de smid. De expositie heeft als titel Hannemanns Dierentuin meegekregen.

Hij brengt een bonte verzameling van zijn collages en assemblages mee. De collages zijn geknipt en geplakt uit boeken van jaren geleden en het materiaal voor de assemblages (“kistjes”) komt van rommelmarkten, kringloopwinkels of gewoon van straat of uit de natuur.

 

Speciaal voor deze expositie maakte Hannemann een keuze met dieren uit zijn werk. En dieren zijn ruim vertegenwoordigd. Niet alleen vogels, vlinders en vissen maar ook een beer op een fiets kan voorbij komen of een zeehond die een bal op zijn neus laat balanceren.

De collages worden allemaal met de hand gemaakt. Daarbij worden afbeeldingen en foto’s uit oude boeken en bladen gebruikt. Materiaal uit de vijftiger en zestiger jaren is populair maar er kan ook een litho gebruikt zijn uit een Duitse encyclopedie uit 1887. Als er, zoals Hannemann het noemt, maar ‘Weemoed en Verlangen aan kleeft’.

 

De assemblages zijn ruimtelijk en ook hier wordt gebruik gemaakt van gevonden objecten. Hannemann maakte speciaal voor de gelegenheid een aantal assemblages met stukken hout gevonden in het Cronesteynpark. Op deze takken en stronken zitten vogeltjes maar er zijn ook honden en herten te vinden in zijn werk.

Veel van zijn assemblages zijn gemaakt in houten kistjes van een failliete timmermanswerkplaats. De kistjes dienden als voorraadbakken voor krammen, schroeven en spijkers. Ook worden oude lades gebruikt of timmert Hannemann zelf provisorisch een omhulsel voor zijn wonderlijke werkstukken.

 

De expositie is van 18 juli tot 11 september te bezoeken.

Op de dagen dat de zaal gereserveerd is voor vergaderingen of feesten, is de expositie helaas niet te bezichtigen. Wil je er zeker van zijn dat je de expositie kunt komen bekijken, bel dan even met De tuin.

De collages en assemblages van Hannemann zijn ook te zien op www.henkhannemann.com.