NIEUWS

expositie

De tuin van de smid heeft sinds de juni haar deuren geopend als galerie. Naast de activiteiten die voornamelijk gericht zijn op natuurbeleving en de feesten en partijen die er particulier worden gehouden, is er nu permanent plek voor kunst op deze locatie waar buiten en binnen zo nauw met elkaar verbonden zijn. Christiaan van Tol, verbonden aan ARS Leiden, kiest en coördineert de exposities.

MARIJK GERRITSMA zit graag met haar handen in de aarde van haar tuin. Daar ontdekt ze de meest mysterieuze, grillige, natuurlijke vormen die ze later in haar atelier omzet in haar kunst.

Zelf zegt ze: “Ik graaf, spit, hak, trek uit en zaai, verspeen en trek opnieuw uit en zie hoe elk nieuw plantje of grasje hetzelfde begint.” En zo werkt ze eigenlijk ook aan haar tekeningen. Ze tekent, schildert, knipt en plakt. En begint steeds weer opnieuw, en steeds wordt het weer anders. Want: “Na weken van schoonmaak en aanplanten staan de plantjes op mijn netvlies en worden onderwerp van mijn tekeningen en collages.”

Die tekeningen en collages volgen de natuur maar zijn tegelijk ook abstract. Wat in de tuin blaadjes en grasjes waren worden hier structuren, vormen. Het wit van het papier gaat zijn rol spelen en laat ons de rijkdom van het materiaal zien.

“De blaadjes reiken naar de lucht, de wortels naar beneden en ik beslis wat blijven mag en niet, in die aarde, in die lucht.”

In haar tekeningen gebeurt veel. Er groeit van alles. En ook hier beslist Marijk Gerritsma wat mag blijven en wat niet.

Het resultaat van dit groeien en bloeien kunt u zien in De tuin van de smid. De expositie is van 29 mei tot 17 juli te bezoeken. De expositie wordt op vrijdag 9 juni om 15:30 feestelijk geopend met een borreltje, waarvoor u van harte bent uitgenodigd.

Op de dagen dat de zaal gereserveerd is voor vergaderingen of feesten, is de expositie helaas niet te bezichtigen. Wil je er zeker van zijn dat je de expositie kunt komen bekijken, bel dan even met De tuin.