ACHTERGROND

polderpark Cronesteyn

Polderpark Cronesteyn ligt in de Kleine Cronesteynse polder, ook wel Knotterpolder genoemd. De polder ligt tussen de A4, de spoorlijn naar Alphen aan de Rijn, het Rijn-Schiekanaal en de N 206. De grootte is ca. 90 ha.

lenteroosIn 1975 kwam Cronesteyn in handen van de gemeente Leiden. In 1982 werd het polderpark gerealiseerd naar het ontwerp van Evert Cornet. Het park is geworden tot ontmoetingsplek, rustpunt, historisch monument en speciaal biotoop.
In het park zijn wandel en fietspaden aangelegd, op de fietspaden is ook goed te skaten. Daarnaast zijn er o.a. een moerastuin, een waterspeelplaats, een landgoedbos en een camping te vinden. Ook is er een bos waar ieder jaar reigers broeden. Deze mooie route door het park: Cronesteyn van alle kanten leidt u langs allerlei bijzonderheden in het park, met leuke en informatieve tekst erbij. De route ook te vinden in de Beleef Routes app.

de smid van de tuin

Smederij-09Sjaak van de Geijn, toen de Leidse smid, kwam tijdens zijn hardlooprondje altijd langs het NME gebouw in polderpark Cronesteijn en vond het jammer dat het er zo stil was. Hij zag al helemaal voor zich hoe het zou kunnen worden: een levendige plek met een theehuis en een actief programma in het meest vergeten park van Leiden. Hij schreef een brief aan de wethouder en anderhalf jaar later opende Sjaak samen met zijn vrouw Barbera 'De tuin van de smid'.

In het projectplan dat hij aanbood aan de gemeente Leiden was het allemaal verwerkt: een goedlopend theehuis met biologische en lokale producten en daarnaast een sportief, educatief en cultureel programma, aansluitend bij de groene omgeving.

De nieuwste aanwinst op het terrein is een natuurspeeltuin waar kinderen kunnen slootjespringen en bungelen aan touwbruggen. Voor de nabije toekomst staat de realisatie van een camping op het programma, waar in de eerste plaats gasten die hier een feest hebben gevierd kunnen overnachten. 

polderoase

De tuin van de smid’ werkt zoveel mogelijk met biologische producten, vaak uit de polders rond Leiden. Hiermee is een aantrekkelijke maar kleine menukaart samengesteld. Het theehuis heeft een buurtfunctie waar wijkbewoners elkaar tegenkomen. NME blijft natuur en milieuactiviteiten organiseren met het theehuis als thuisbasis. Er is een omheinde kinderspeelplaats en er lopen weer dieren in de wei. Daarnaast is het theehuis een ideale startplek voor excursies, hardloopwedstrijden, cursussen, kinderfeestjes, etc. Tot slot zijn er plannen voor een moestuin en meerdere culturele evenementen. Barbera en Sjaak van de Geijn hebben bruisende ideeën voor de toekomst.

Dit theehuis brengt leven in het park en biedt een mooie plek om te vertoeven in het Leidse!

stichting strandwal

kaartje strandwal namen en uitlegStichting Strandwal heeft als doel het ondersteunen van alle niet-commerciële activiteiten die plaatsvinden bij De tuin van de smid.

De stichting heeft zijn naam te danken aan de oude strandwal die onder polderpark Cronesteijn ligt. Er zijn aanwijzingen dat hier de eerste bewoning van Leiden heeft plaatsgevonden, al voor het begin van de jaartelling. De oudst overgebleven kaart van het gebied komt uit 1592 en is te vinden bij Erfgoed Leiden en omstreken: ‘Chaerte van de lande van Roomburch leggende tusschen Meerburger en Roomburger wetering in den ambachte van Zoeterwoude streckende van den Hoogen Rijndijc tot aen de laen loopende naer thuys te Cronesteyn.’ Thuys te Cronesteyn, of Kasteel Cronesteyn is rond 1300 ontstaan uit een versterkte boerderij. In de negentiende eeuw zijn de restanten gesloopt maar de vorm van de slotgracht is nog steeds zichtbaar. Kijk voor meer informatie op de website van Erfgoed Leiden, waar je makkelijk kunt zoeken op Cronesteijn.

In 2013 besloot de gemeente Leiden om de afdeling Natuur en Milieu Educatie (NME) in zijn geheel te huisvesten bij de kinderboerderij in de Merenwijk. Daarmee kwam een aantal locaties in de stad beschikbaar voor een andere invulling.

Het theehuis en het programma hebben elkaar nodig. Polderpark Cronesteijn ligt ingesloten tussen de Vliet, de Europaweg en de A4 en daarnaast kun je met de auto niet tot aan de ingang komen. Leidenaren moeten dus een beetje moeite doen om naar het park te gaan. Een afwisselend programma zorgt ervoor dat verschillende doelgroepen toch gemotiveerd zijn om het park te bezoeken, zelfs wanneer het weer even niet meezit. Omgekeerd biedt het theehuis een uitstekende uitvalsbasis om sportevenementen en natuurexcursies te organiseren. Hier wordt inmiddels volop gebruik van gemaakt door diverse organisaties.

 

Wat doet de stichting?

Stichting Strandwal maakt het mogelijk om subsidies aan te vragen voor projecten waar materiaal en uitvoeringskosten bij komen kijken en die niet door alleen het theehuis kunnen worden opgebracht. Het grootste project tot nu bestaat uit de natuurspeelplek en de natuurvriendelijke oevers die in 2016 zullen worden gerealiseerd. Daarnaast werd twee keer een kleinschalig festival georganiseerd op het terrein van De tuin van de smid: het Wildernisfestival (2014) en het Binnenstebuiten-festival (2015). Aan de festivals en de natuurspeelplek hebben verschillende fondsen bijgedragen.

Ook voor de komende jaren zijn er volop plannen. Zo is er bijvoorbeeld de wens om voor de dieren een nieuwe ruif te bouwen. Nu bevindt de ruif zich achter de hooiberg die daardoor de favoriete plek voor de dieren is. Jammer genoeg zijn ze daardoor vaak uit beeld...

Ook wordt nagedacht over het stuk land waar de natuurspeelplek wordt gerealiseerd. Dit weiland is 1,8 ha groot en de speelplek neemt maar een deel van het terrein in beslag. Een mogelijkheid is om de rest vooral natuur te laten zijn en er een wilde bloemenweide van te maken. Maar ook het idee voor een openluchttheater kan interessant zijn!

Het bestuur van de stichting vindt het heel belangrijk dat alles wat er gebeurt op en rond het terrein van De tuin van de smid aansluit bij de groene omgeving. Dus hoeveel spannende ideeën er ook zijn: alles wordt altijd eerst zorgvuldig langs de meetlat gelegd.

Op die manier zorgen we ervoor dat het groen, de ruimte en de rust die in de randstad zo kostbaar zijn in dit park altijd voelbaar blijven.

Bestuursleden:

Voorzitter: Joost Gronheid

Secretaris: Robert van Oirschot

Penningmeester: Edwin Redegeld

Bestuurslid: Marleen Bosch