Blog

Biologisch – maar dan helemaal

Een overzicht van alle foto’s is onderaan de pagina te zien in een slideshow.

De tuin van de smid staat voor duurzaam en biologisch – maar wat is daar nu precies de waarde van? Sjaak: ‘Duurzaamheid is niet een holle kreet voor ons, of een verkoopargument. Het is een manier van zakendoen die samenhangt met hoe wij zijn. We vinden op een betrokken manier omgaan met de natuur essentieel en dat streven we na in De tuin van de smid.

Dus verkopen we biologische pistolets, drank en snoep. Koken we met biologische ingrediënten. Krijgen de dieren biologisch voedsel. Dat is niet alleen schoner, maar ook minder belastend in het productieproces. Natuurlijk hebben we gescheiden afval en hebben we een composthoop.
Alleen de noten zijn niet biologisch, die vonden we echt niet lekker. En de munt, daarvoor geldt hetzelfde, maar die gaan we in het voorjaar weer zelf verbouwen.’

Maar duurzaamheid gaat verder dan het gebruik van biologische producten. Zo zijn de meeste meubels hergebruikt. Barbera: ‘De houten stoelen hebben we overgenomen van een kunst- en muziekvereniging; de groene stoelen zijn niet van IKEA maar van een verloskundigenpraktijk. Het terras buiten hebben we van een tennisvereniging gekregen. De vloer lag er al in en hebben we met natuurvriendelijke olie behandeld. De achterwand van de bar hebben we gemaakt van hout dat uit de tentoonstellingsruimte kwam. We gebruiken biologische schoonmaakmiddelen om ze schoon te houden. En versieren de boel met zelfgemaakte slingers, gemaakt van vintage stoffen!

biologisch-21

We experimenteren hoe we steeds verder kunnen gaan met het hergebruik van spullen. Als suikerpotten gebruiken we gerecyclede appelsapflesjes en we reinigen de lege honingknijpflessen en vullen ze met verse honing uit de buurt. Sowieso proberen we onze spullen bij boerderijen uit de omgeving te halen, zoals bloemen uit de pluktuin van de Gemiva en de Wilde Weidekaas uit Zoeterwoude.’ 

Waarom is biologisch eten zoveel duurder? Sjaak: ‘De inkoopprijs is aanzienlijk hoger, terwijl de winstmarge voor ons lager is. Toch scheelt het merendeel van onze prijzen niet met die van andere restaurants.’
‘Maar dan maak je toch minder winst?’ vraag ik.
‘Ja, dat klopt’, zegt Sjaak.‘We kunnen er bij wijze van spreken één keer minder van op vakantie per jaar. Maar ook dat heeft milieuvoordelen: het scheelt weer een reis!’

 

 

 

20140925 muriel-2

Muriel Janssen (@muur)

SLIDESHOW (klik op de foto om naar de volgende te gaan):