Blog

Schapen scheren

schapenscheren01Het schijnt dat sommige stadsmensen denken dat melk van de fabriek komt en wol aan de bomen groeit. Mooi dat we bij De tuin van de smid – zo dichtbij de stad – kunnen zien hoe de vork werkelijk in de steel zit. Zo kwam schapenscheerder Elly afgelopen zaterdag de schapen van hun dikke wollen vacht verlossen.

 

schapenscheren03Voor de lichtbruine ram was het de eerste keer dat hij geschoren werd. Hij was bang, maar gaf al snel over aan de besluitvaardige Elly. Dat was een mooi gezicht.

 

schapenscheren14Toen de dieren weer een paar kilo lichter door de wei scharrelden, gingen de kinderen binnen aan de slag met het thema. Van bloemkool knutselden ze wollige schapen en ook de cupcakes maakten een metamorfose door. Oona (op de foto) maakte haar schaapje aan een glutenvrije tafel!

 

schapenscheren05OVER SCHAPEN SCHEREN

Schapen die in het wild leven hebben weinig haren (of wol) en verliezen die door de rui. Maar die in de wei en op boerderijen verliezen hun haar bijna niet en als je ze niet scheert gaan ze er lelijk uitzien. De vacht wordt dor en er groeit een ondervacht waar beestjes in gaan zitten die jeuk veroorzaken. Dat wachten we natuurlijk niet af! Er komt ongeveer 3 tot 5 kilo wol van een schaap af. De wol is vet: de tegels glommen na het scheren.

SLIDESHOW: klik op de foto om naar de volgende te gaan