Blog

Waarom De tuin De tuin van de smid heet

Een overzicht van alle foto’s is onderaan de pagina te zien in een slideshow.

‘Waarom heet het hier eigenlijk De tuin van de smid?’ Ik hoorde het vandaag nog iemand vragen.

Het antwoord vindt zijn oorsprong in 1992, als Sjaak als Leidse Smid met zijn smeedwerk Leiden en omgeving gaat verfraaien. Muurankers, kunstwerken, hekken, allemaal van zijn hand. Sjaak is autodidact en het werk past hem. Wat hem ook goed blijkt te liggen, is ondernemerschap. Plannen komen voorbij, ideeën spelen altijd door zijn hoofd, maar het werk in de Smidse neemt – naast zijn gezin – al zijn tijd in beslag.

Smederij-14

Tot twintig jaar later een mogelijkheid zich aandient waar hij niet omheen kan en wil: in Park Cronesteyn staat een gebouw dat geschikt is voor een ‘groen’ theehuis. Er is niet alleen plek voor horeca, maar ook voor dieren en natuur. Hij legt het idee voor aan Barbera en ook zij is enthousiast.

Zo zitten Barbera en ik op een donkere novemberavond in 2012 te brainstormen over een naam voor het theehuis in Cronesteyn. Ik mijmer hardop over een betoverend kinderboek dat we vroeger lazen, De tuin van juffrouw Jollema. ‘Ja, dat is het! De tuin van de smid!’ zegt Barbera. Met die naam brengt zij de twee beroepen van Sjaak samen.

Daar wringt meteen de schoen. Nu, twee jaar later, heeft Sjaak twee bedrijven en ze zijn beiden succesvol. Het werd dan ook tijd dat hij een keuze maakte en dat heeft hij gedaan. Hij wil De smederij verkopen, zodat hij zich fulltime kan gaan inzetten voor De tuin van de smid.

Ik vraag Sjaak of hij het niet moeilijk vindt om zijn werk als Leidse smid achter zich te laten. ‘Natuurlijk, ik heb er bijna vijfentwintig jaar mijn ziel en zaligheid in gestoken. Maar ik verheug me erop meer energie over te houden voor De tuin. Het plan was dat we allerlei groene projecten op zouden zetten en dat gaan we nu doen.Of ik de smederij zal missen? Wat is fijner, werken in een donkere werkplaats van 75 m2 of op 2,7 hectare groen?’
Ik zie een glinstering in zijn ogen.
’Wat glunder je nou?’ vraag ik.
’Natuurlijk ga ik het missen. Daarom heb ik een pipowagen hier op het terrein ingericht als smidse,’ lacht Sjaak.

Smederij-10

 

 SLIDESHOW (klik op de foto om naar de volgende te gaan):

20140925 muriel-2

Groet, Muriel