Leuk dat jullie willen komen spelen in De speeltuin van de smid! In de speeltuin is altijd wat nieuws te ontdekken. Kinderen van 8 jaar en ouder kunnen hier naar hartenlust slootje springen, klimmen, ravotten en hutten bouwen. Spelenderwijs zijn zij in beweging en maken kennis met de natuur: liggend op de brug naar waterbeestjes kijken, op zoek naar geurende kruiden of als een koning zittend op de boomtroon. Veel plezier op de speeltuin en nemen jullie een setje droge kleren mee voor het geval een oversteek niet helemaal droog gelukt is?
Groepen
Georganiseerde groepen zoals een kinderfeestjes, klassen of BSO’s moeten van tevoren reserveren. Wij vragen dan je mailadres zodat we onze groepsregels kunnen mailen en vragen wij een bijdrage van €1 per kind (het geld besteden we aan het onderhoud van het groen en de speeltoestellen). En komen jullie je even melden als je er bent?
Huisregels
We gunnen alle kinderen een leuke plek om de natuur van dichtbij te ervaren en om het voor iedereen leuk te houden zijn er wel regels. Eén van de belangrijke regels is dat de speeltuin er niet is om te zwemmen. Ook een belangrijke is dat er in verband met hygiëne absoluut geen consumpties gebruikt mogen worden. Op het hele terrein van van De tuin mogen geen eigen consumpties gebruikt worden, er zijn heerlijke dingen te krijgen in Het theehuis. Tot slot moeten ouders of begeleiders altijd een oogje in het zeil houden, niet alleen op de speeltuin, maar ook als de kids naar de toiletten gaan of bij de dieren gaan kijken. Fijn als jullie alle regels even van tevoren doornemen (huisregels).
Geschiedenis van de speeltuin
Op 18 augustus 2016 ging een lang gekoesterde droom in vervulling: de nieuwe natuurspeeltuin op het terrein van De tuin van de smid werd geopend! Het had letterlijk heel wat voeten in aarde voordat de speeltuin er was. De eerste stap was het werven van subsidies via Stichting Strandwal. Daarna konden ontwerpers Suzanne van Ginneken en Fanni Tesselhof aan de slag. Hun plan moest passen in de natuurlijke omgeving van het polderpark. Daarom bedachten zij veel slootjes en bruggetjes. Ook werd gekozen voor planten en bomen die van een vochtige omgeving houden. Na het benodigde graafwerk kwamen de stammen, touwen, banden en het nieuwe groen. Het duurde even voordat alles ging groeien, de natuur laat zich niet dwingen… Maar op 18 augustus werd ieders geduld beloond en kon de speeltuin feestelijk worden ingewijd.
Vrijwilligers
Toch is de natuurspeelplek nooit af. Want we blijven dromen. Zo denken we dat het terrein zich ook prima leent voor natuureducatie. Maar ook sportactiviteiten kunnen een mooie invulling zijn, of misschien wel een openluchttheater?
Lijkt het je leuk om mee te helpen bij het onderhoud van de natuurspeeltuin? Onder professionele leiding werken we wekelijks (voorjaar en zomer) aan het groen en de speeltoestellen. En als je suggesties of ideeën hebt horen we die natuurlijk ook graag!
De speeltuin van de smid is mede mogelijk gemaakt door:
Fonds Lokale Initiatieven, Fonds 1818, Provincie Zuid-Holland: Bewegen in het Groen, Jantje Beton, Hoogheemraadschap van Rijnland (natuurvriendelijke oevers), Gemeente Leiden: Waterplan (graven van de sloten), Groene Motor Vouchers en Stichting Springzaad (training voor groenonderhoud)