Expositie

 

Van 4 april tot 30 mei 2022 is in De tuin van de smid de tentoonstelling In jouw irissen geen baggerslootjes van Marianne van Velzen en Lotje Meijknecht te zien.

Marianne van Velzen en Lotje MeijknechtSamenwerking ‘In jouw irissen geen baggerslootjes’
“Er zijn woorden die stromen bedaren, heuvels gladstrijken en zeeën laten golven”
 
Deze dichtbundel bezingt het Hollandse landschap zoals het in de buurt van Leiden te zien is. Het is een project waarbij diverse technieken uit de boekkunst bij elkaar komen. Handgezette teksten uit losse loden letters, afbeeldingen van gedrukte linosnedes en originele gedichten, zo kort en verstild. Gedicht en beeld geven woorden aan thema’s bij het land zoals de seizoenen, mensen en de liefde.
 

Voor Lotje Meijknecht (trotse eigenaar van Drukkerij de 1000poot) was het nieuw om landschappen zo eenvoudig in een vorm uit te beelden. Voor Marianne van Velzen (de zo creatieve en betrokken Stadsdichter van Leiden –  www.wisselgeldland.nl) was het nieuw om in zo weinig mogelijk woorden een beeld te vangen. Immers, hoe meer woorden hoe meer loden letters er gezet moeten worden, en zijn er wel genoeg van die letters? In deze setting zijn beelden en gedichten verweven geraakt en zo samen tot essenties vereenvoudigd.
 
De bundel is met de hand gedrukt op een Asbernpers.
Dichter Marianne van Velzen, met grafiek van Lotje Meijknecht, 2021.

 

In jouw irissenBiografie Lotje Meijknecht
Een goed schilderij of mooie linoprint zoekt naar de essentie van dingen, bij Lotje gaat dat vaak over hoe het land aanvoelt. Schilderen gaat laag over laag. Van elke laag blijft iets over. Daarmee komt het verhaal dichter bij datgene wat ze graag wil laten zien en vertellen. Bij drukwerk werkt het net zo. En ook een kijker reist door de lagen, maakt daaruit een eigen selectie en voegt er zo een verhaal aan toe. Kunstwerk wordt gebruiksvoorwerp: het drukt belevenissen van meerdere mensen uit en kan ons daarin verrassen.

Lotje Meijknecht zat vroeger al heel graag in het atelier van haar moeder. En hoewel ze een bètastudie ging doen, heeft ze ook tijd gevonden voor de avondopleiding van de Kunstacademie. Schilderen en tekenen is haar basis, daarnaast ze werkt graag op de drukpers om grafiek te maken en boeken in kleine oplage. Hierin is verbondenheid met het landschap de grootste gemene deler. Uniek in elke afdruk en tastbaar in het materiaal.

 

Biografie Marianne van VelzenMarianne van Velzen en Lotje Meijknecht
Marianne van Velzen schrijft al zolang ze zich herinneren kan. Korte verhalen, gedichten en fabels. 
In 2014 kwam haar boek uit met fabels voor volwassenen; Wisselgeldland. Inmiddels is ze haar eigen bedrijf begonnen, als trainer, coach & mediator. De rode draad in alles wat ze doet is ‘communiceren’. Niet voor niets noemde ze haar bedrijf ‘Wisselland’. Zowel in haar verhalen en gedichten, als in haar dagelijkse werk, laat ze graag mensen van ‘plek’ wisselen, om hen zo van een andere kant naar zaken te laten kijken. 
Zo ontstaat vaak verbinding en komt er ruimte voor nieuwe mogelijkheden.

Schrijven ervaart ze als iets heel natuurlijks. Het ‘spelen met woorden’ brengt haar rust, plezier en gaat vaak als vanzelf. Het schept orde en rust in chaotische gedachten. Soms voelt het zelfs ‘alsof het eruit moet’. Maar vooral is het de lol van het combineren en het tot één geheel maken van een verzameling woorden en zo een verhaal of boodschap overbrengen.

 

Op de dagen dat De groene zaal gereserveerd is voor vergaderingen of feesten, is de expositie helaas niet te bezichtigen. Wil je er zeker van zijn dat je de expositie kunt komen bekijken, bel dan even met De tuin.

De tuin van de smid
Polderpad 8
2322 LB Leiden
071 – 7501796
www.detuinvandesmid.nl

Wil je in het vervolg onze nieuwsbrieven ontvangen? Meld je dan hier aan: